Rabarbersorbet

Så kom rabarberne! fantastisk :) Og når rabarberne kommer betyder det også... at det er blevet is-tid!!!

Som passioneret is-spiser spørger jeg altid ind til hvordan de har lavet isene de forskellige steder jeg nu smager mig igennem. Som regel uden synderligt engagerede eller kompetente svar. Men hos Cathrine Østerberg på Østerbro i København var der pludselig knivskarpt styr på sagerne. Hun er simpelthen - undskyld mig - pissehamrende god til at lave is. Og selv om jeg måske ikke er et opskriftsmenneske, så må jeg helt grundlæggende erkende, at desserter, herunder is, bliver bedre af omhyggelighed og nidkærhed omkring mål og proportioner - og nogen gange endda lidt flere ingredienser. 

Så her hendes rabarbersorbet som jeg skamløst planker fra hendes fede bog (og FYI, jeg er fan, jeg er ikke blevet betalt for at sige noget som helst... ikke engang med en is). Den er fed, cremet og superintens - og med Knuthenlunds rabarber bliver det til en is du ikke kan finde på samme niveau ret mange steder. 

Altså helt kort, bland vand, sukker og rabarber i en ismaskine. Hvis du vil have flere ord på, så læs videre.

Bland en halv liter, 300 gram sukker, 150 gram glukose, kornene fra en halv stang vanille og 5 gram johannesbrødkernemel og æggehviden af et stort æg og varm det op til 85 grader mens du rører roligt rundt. Køl hurtigt helt ned til 5 grader og sæt blandingen i køleskabet.

Vask et halvt kilo rabarber, skær evt kedelige dele af, chop dem i små stykker, og kog dem rigtig grundigt ind i mindst en times tid - ingen snyd her, det er afgørende for konsistensen - rør gerne rundt og tag et låg på så det ikke brænder på. Det skal være en helt tæt og homogen. Tilsæt evt en lille bitte smule vand undervejs, hvis der er behov for det - men alene for at det ikke brænder på. Hvis du bliver utålmodig så drik noget forårskøligt imens. Hvis du er løbet tør, så kan du til nød si rabarberne i stedet for. 

Kør den på din ismaskine og spis/frys ind efter behov bagefter.

Pynt med fx strimlede citronskræller, opblødte og honningristede hvedekorn (billedet) eller måske noget helt tredje. Det er mums!