
Lammehave Økologi
Lammehave ligger på det østlige Falster, kun få kilometer fra Østersøen. Den ofte kolde østenvind betyder, lidt senere høst af afgrøderne på gården, men til gengæld bliver de lidt finere i strukturen. Det er morænelerjord, hvilket giver flere næringsstoffer. Lammehave er ca. 28 hektar. Så når gårdens ejer Jakob Jørgensen har plantet kartofler på sin lerjord (i stedet for, som kutymen tilsiger det, sandjord der er nemmere at have med at gøre), så springes der ikke over hvor gæret er lavest; Jakob laver simpelthen det, der smager bedst.
Harmonien blandt dyr og mennesker
Fra det øjeblik du træder ind på gårdspladsen på Lammehave står det klart at her er der to ting der hænger uløseligt sammen: Harmonien blandt dyr og mennesker på den ene side, og på den anden side, en allestedsnærværende konstruktiv energi af at ‘her får vi bare tingene gjort’, personficeret i gårdens ejer.
Jakob dyrker kort og en række grøntsager, primaert gamle danske sorter med fokus på smag og intensitet. Der er også æg i hønseriet, og pt. ca. 70 får og lam af racerne texel, suffolk og finuld. Lam og får går sammen i staldene indenfor indtil de kommer ud på græs i april. De første lam slagtes fra starten af juli.
Jakob producerer også mel i sin selvbyggede mølle, designet lige præcis så stenkværnene ikke rører hinanden, så kimolien ikke overophedes og gør melet harskt.
Smagen er med i alle processerne.

